Eerste bericht

Voor het vak 'kunstzinnige oriƫntatie 2b' is het de bedoeling dat we een kunstenaar kiezen om daar vervolgens iets met leerlingen van de basisschool mee te doen.

In eerste instantie wilden we gaan voor Jan Steen. Uiteindelijk zijn we hier toch van teruggekomen. We vonden het toch wel lastig om er leuke activiteiten voor kinderen bij te bedenken.


We hebben ons nog eens verdiept in aantal kunstenaars en uiteindelijk hebben we gekozen voor Piet Mondriaan. Mondriaan was een kunstschilder met wereldwijde erkenning. Het is toch wel interessant om je af te vragen waarom hij zo bekend is geworden. Veel van zijn werk is erg abstract en op het eerste gezicht lijken sommige van zijn schilderijen niet zo moeilijk om te maken. Zo zijn er schilderijen met veel rechte lijnen en vierkantjes. Toch wordt dit gezien als kunst. Hoe zat het dan in die tijd? Welke kunststroming overheerste er?


Wij zijn van mening dat je Mondriaan prima kunt gebruiken op de basisschool. Je zou er vakoverstijgend mee kunnen werken, je zou je er ook met enkel handvaardigheid/tekenen mee kunnen werken en ook buiten school zou je er iets mee kunnen doen (bijvoorbeeld het bezoek aan een museum dat beschikt over een collectie van Mondriaan).

Kortom, wij zijn erg benieuwd en enthousiast hoe het thema 'Mondriaan' zou kunnen bijdragen aan de creatieve ontwikkeling van leerlingen van de basisschool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten